
Pentru realizarea procedurilor de dobândire a personalităţii juridice a fost desemnat mr.(r) Sanda Virgil, secretarul asociaţiei. Dobândirea personalităţii juridice s-a realizat prin Încheierea Civilă nr. 12A/2005, în şedinţa publică din 25 aprilie 2005. Statutul acestei asociaţii subliniază poziţia de asociaţie independentă, parte din asociaţia judeţeană a cadrelor militare în rezervă sau retragere „Sarmizegetusa”.
Într-o proporţie covârşitoare, membrii asociaţiei sunt cadre militare care au trecut în rezervă din unităţile care au participat la extracţia de cărbune în bazinul carbonifer al Petroşaniului în perioada 1977-1990, de la Centrul Militar Municipal Petroşani, precum şi de la Comandamentul Brigăzii 7 Vânători de Munte „Burebista”, Batalionul 10 Vânători de Munte, Divizionul 58 Aruncătoare Vulcan, subunităţile şi formaţiunile Anexă ale acestora. Au fost primite în asociaţie, ca membre asociate, văduve ale cadrelor militare sau personal civil, fost încadrat în unităţile militare.
O caracteristică specifică acestei asociaţii, mai pronunţată decât în alte asociaţii ce compun asociaţia judeţeană, este media de vârstă destul de scăzută a membrilor săi, fenomen datorat trecerii în rezervă înainte de termen a majorităţii acestora, prin restructurarea armatei.
Marea majoritate a cadrelor militare în rezervă sau retragere ce compun asociaţia „Valea Jiului” sunt oameni de valoare, cu prestanţă, care nu numai că au deţinut funcţii importante în perioada cât au activat în armată, dar au continuat să activeze cu succes în viaţa civilă iar unii dintre aceştia activează şi în prezent. Astfel, lt. col. (r) Sanda Virgil deţine titlul de Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – remarcat prin fapte deosebite - şi titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Vulcan, col. (r) Alexandrescu Constantin, col. (r) Groza Emilian şi lt. col. (r) Fulga Constantin (în prezent un om de afaceri de succes ) au îndeplinit funcţia de Director al Biroului Prefectural Petroşani, mr. (r) Pop Vasile – Cetăţean de Onoare al Municipiului Petroşani - este Director al unei şcoli generale din Petroşani şi Consilier Municipal, cpt. (r) Popescu Octavian este şef al Circumscripţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Protecţia Alimentelor Petroşani, mr. (r) Forminte Modest a fost Consilier municipal şi Director al S.C. Termoficare S.A. Petroşani, mr.(r) Petrovicescu Horia a fost Director al structurii similare de termoficare din Aninoasa, în timp ce lt.col.(r) Avram Iancu, lt. col. (r.) Lukacs Ioan, mr.(r) Uţă Vodă, cpt. (r) Ispas Eugen sunt în prezent oameni de afaceri prosperi.
Programele de activitaţi întocmite de către Comitetul director şi aprobate în adunările generale ce se desfăşoară anual cuprind, în general, acţiuni specifice asociaţiilor şi organizaţiilor non-profit. Începând chiar de la înfiinţare şi cu precădere în primii doi-trei ani, un obiectiv important a fost cooptarea în cadrul asociaţiei a unui număr cât mai mare de cadre militare în rezervă şi retragere care locuiesc în Valea Jiului. Astfel, s-a reuşit atragerea majorităţii cadrelor militare în rezervă sau retragere din zonă, precum şi membrii asociaţi din rândul fostului personal civil sau dintre văduvele unor cadre militare. Un rol important în această acţiune l-a avut secretarul asociaţiei, lt. col. (r) Sanda Virgil. Apropierea şi o strânsă legătură între membrii asociaţiei, precum şi rezolvarea unor probleme sociale ale acestora este de asemenea o constantă.
O adevărată bătălie s-a dus pentru asigurarea asistenţei medicale pentru membri asociaţiei conform legislaţiei. După numeroase intervenţii scrise, înaintate oficial factorilor de decizie în drept, s-a reuşit înscrierea membrilor asociaţiei în evidenţa medicului de familie care deserveşte personalul Ministerului Administraţiei şi Internelor precum şi al Justiţiei în această zonă.
Aniversarea zilei de naştere a majorităţii membrilor, înmânarea unor diplome aniversare cu prilejul aniversării unei vârste „rotunde” sau unui număr de 20, 25, 30 de ani de căsnicie sau mai mult şi felicitările adresate celui aniversat au consolidat de asemenea legătura camaraderească existentă în asociaţie. Au fost ajutaţi material unii membrii care au o situaţie mai grea iar în cazul deceselor, am fost alături de familiile îndoliate pentru încurajare, prin depunerea unei coroane sau ajutoare materiale. De curând, asociaţia a pus temelia unui sistem de întrajutorare gen C.A.R. dar cu reguli mult simplificate pentru ajutorarea mai consistentă a familiilor membrilor care au optat pentru înscrierea în acest sistem de ajutor reciproc.
Realizarea şi menţinerea unei legături cât mai bune cu organele şi oficialităţile locale dar şi cu personalităţi cunoscute pe plan local – liderii filialelor locale ale unor partide politice, cadre universitare, directorii unor instituţii de cultură şi artă, ziarişti şi scriitori – este permanent în atenţia conducerii asociaţiei. Graţie acestor bune relaţii pe plan local, asociaţia a dobândit un nou sediu în centrul Municipiului Petroşani care a fost utilat cu forţe proprii, iar nu odată, la acţiunile întreprinse sunt invitaţi şi chiar răspund invitaţiei, primarii localităţilor din Valea Jiului, lideri ai filialelor locale sau judeţene ale unor partide importante, scriitori sau ziarişti locali, cadre universitare.
Cultivarea tradiţiilor poporului român şi ale armatei României, promovarea imaginii instituţiei militare în societatea civilă s-a realizat prin participarea la activităţile şi ceremoniile desfăşurate pe plan local cu prilejul unor sărbători legale: Ziua Naţională, Ziua Eroilor, Ziua Armatei sau alte comemorări specifice zonei – Ziua Minerului, comemorările organizate la împlinirea unui număr de ani de la producerea unor evenimente tragice în minele Văii Jiului la care au căzut victime şi militari care au participat pe frontul extracţiei de cărbune. Deşi nu s-a realizat până în prezent, asociaţia are în plan ridicarea unui monument al eroilor în Valea Jiului şi a unui monument care să amintească generaţiilor viitoare de participarea şi jertfele militarilor la extracţia de cărbune.
Ne-am simţit datori să contracarăm, după puterile şi posibilităţile la îndemâna asociaţiei, unele atitudini răuvoitoare la adresa instituţiei militare şi a pensionarilor militari apărute în presa sau pe posturile T.V. centrale în vara acestui an 2009. În acest sens, s-au publicat materiale în presa locală iar membrii ai conducerii asociaţiei au dat interviuri la posturile locale de televiziune în care au exprimat poziţia cadrelor militare în rezervă sau retragere faţă de atitudinile denigratoare ale unor politicieni sau aşa- zişi lideri de opinie. Cu acest prilej s-a explicat de ce nu putem accepta ideea că pensiile militare ar fi „nesimţit de mari”, că ele exprimă aprecierea societăţii faţă de oamenii care au slujit patria cu credinţă şi că, de fapt nivelul lor nu recompensează pe deplin importanţa socilă a activităţii de apărare a patriei, aşa cum se întâmplă în toate statele membre N.A.T.O.
S-a exprimat şi poziţia noastră de înţelegere şi solidaritate cu alte categorii sociale, dar în acelaşi timp, de respingere a tentativelor de a minimaliza sau de a pune cariera militară în aceeaşi “oală” cu orice activitate obişnuită, trecându-se cu vederea privaţiunile specifice serviciului militar sub Drapel, în stare de jurământ. Obiectivele şi scopurile generale şi specifice ale asociaţiei – sintetizate pe o singură foaie de hârtie - au fost tipărite şi difuzate pe plan local în manifestul intitulat „Cine suntem?”.
Fără să fie un punct forte al activităţii noastre, activităţile menite să delecteze sau să umple timpul liber al membrilor asociaţiei s-au desfăşurat cu regularitate: vizitarea unor locuri şi obiective istorice sau turistice – complexul muzeal de la Ţebea, Mănăstirea Prislop, excursii la cabanele montane din Munţii Parâng, Munţii Retezat sau Munţii Vâlcan, monumentele istorice din Deva, Brad sau Orăştie, participarea la zilele municipiilor şi oraşelor din Valea Jiului –, participarea la concursurile de şah, table sau tenis de masă organizate la nivelul asociaţiei locale sau la nivelul asociaţiei judeţene sunt doar o parte dintre activităţile la care au participat cu plăcere cei mai mulţi dintre membrii asociaţiei „Valea Jiului”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu